eL-Tec – Duurzaamheid motor innovatie

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

“Waarom stoppen we heel veel geld in het ‘uitpersen’ van de aarde voor de laatste druppels olie?” Directeur-eigenaar Dick Stoppelenburg van eL-Tec Elektrotechnologie in Hattem snapt het niet. Net zomin trouwens als waarom zijn klasgenoten van vroeger niet óók duurzaam bezig zijn. “Want duurzaamheid is toch gewóón, vanzelfsprekend?”.

Zelf heeft Stoppelenburg duurzaamheid in allerlei vormen meegekregen. Iets gehad met zeehondjes, de eindigheid der dingen, de Club van Rome en later met bijvoorbeeld het Bolbliksem-project. En het tastbare bewijs is het eigen pand. Er zit van alles in: warmtepomp, PV, LED-verlichting. Dat klinkt ‘gewoon’, maar acht jaar geleden was het ‘top of the bill’. Wekelijks waren er excursies naar het pand met architecten, adviseurs en leveranciers. En het niet-zichtbare deel van MVO: de mens-kant. Stoppelenburg heeft heel veel aandacht voor zijn mensen. “Zij zijn wel ons kapitaal! En tóch is dat lang niet overal de gewoonste zaak van de wereld. Ik streef naar verantwoorde winst, niet naar maximalisatie.”

Uitdaging

Installateurs zitten vaak in het verdomhoekje: als laatste in de rij betrokkenen en met het restje van het budget. “Dan kun je nauwelijks iets moois maken. Wij proberen met de opdrachtgever in gesprek te komen. En dan is vaak de reactie: ‘Als ik dat had geweten … had ik andere keuzes gemaakt.’ Ook de banken hebben moeite met duurzame projecten. Als ze wat duurder zijn dan gewoonlijk, vallen ze buiten hun standaard-tabellen en lukt de financiering weer niet. Een enorme uitdaging,” vindt Stoppelenburg.

Zijn gedrevenheid gaat zóver dat hij er niet direct geld aan hoeft te verdienen. Natuurlijk mag het niet ten koste gaan van het bedrijf, maar er is wel heel veel mogelijk. Het beperken van de autokilometers bijvoorbeeld. Een kwestie van een slimme combinatie van wagenkeuze en gebruik. Zelf rijdt hij een Tesla en is er mee naar Zweden gereden voor vakantie. Moeilijk ? “Welnee”, zegt Stoppelenburg. “Je kunt 350 km rijden en dan moet je opladen. Zélf ook, je moet tóch rusten. Tesla heeft een uitgebreid netwerk laadstations en de auto een navigatiesysteem dat rekening houdt met je bereik en de laadpunten van Tesla om je route te plannen”. En verder is die Tesla uiteindelijk nét zo duur als een gewone lease-wagen.” Waarom doen anderen dit dan niet? “Luiheid”, denkt Dick, “het vraagt wel even plannen. Maar dat is blijkbaar teveel moeite voor je kinderen.”

Green Passport

En verder? eL-Tec bepaalt tegenwoordig heel nauwkeurig kabellengtes. Iets meer werk, maar het bespaart enorm op grondstoffen, materiaal en dús op kosten. Voor schepen bestaat zoiets als het ‘Green Passport’, een document dat hoort bij het schip en een overzicht geeft van alle gebruikte materialen, van ontwerp en constructie tot sloop. Dit draagt later bij aan het verantwoord slopen (weg met de sloopstranden). eL-Tec werkt er mee en komt zo in contact met andere leveranciers die hetzelfde nastreven. De kunst is je ‘soortgenoten’ bij het andere bedrijf te vinden. Zij hebben steun nodig om de ideeën bij hun management te verkopen.

Voor eL-Tec is duurzaamheid ook een motor voor innovatie. Wisselende vaarsnelheden ten behoeve van energiebesparing leveren een wisselend toerental en dat vindt de generator niet leuk. eL-Tec’s slimme nieuwe besturing voor de generator levert de oplossing. En het gebruik van koelwater voor de verwarming aan boord als vervanging van de elektrische verwarming. Simpel én efficiënt. De medewerkers zijn permanent alert op kansen bij de klanten. Een kwestie van mind-set. Daarvoor organiseert eL-Tec onder meer een paar keer per jaar bijeenkomsten voor ‘groene’ onderwerpen.

Daadkracht gevraagd

Stoppelenburg heeft nog wel wat dromen. Zijn nieuwe, oude huis in de binnenstad van Hattem wordt aangepakt. En hij zou zo graag de oude binnenstad via een collectief voorzien van duurzame energie. Helemaal energieneutraal, dát zou mooi zijn, vindt hij! “Dat vraagt daadkracht en dat mis ik. ‘Doen’ levert een sfeer en elan. Pak een project samen aan”. Wat MVO betreft: “Je MOET er mee aan de slag, voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik schaam me dood als ik zie dat Nederland op het niveau van Malta staat. We moeten toch bovenaan kunnen staan?”

Meer berichten

DEELNEMERS

Leadex

Leadax is producent van duurzame en circulaire waterkerende bouwmaterialen, zoals een loodvervanger en dakbedekking. Als grondstof voor hun producten gebruiken zij gerecycled PVB, de veiligheidsfolie

DEELNEMERS

Schagen

Schagen Groep is actief in de bouw (Salverda Bouw B.V.) en de grond-, weg- en waterbouw (Schagen Infra). We werken aan een duurzame leefomgeving en