Kropman – Anderen prikkelen met duurzaamheid

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Wat hebben goed facilitair management en bijen houden met elkaar te maken? Volgens directeur Menck Hartholt van Kropman Installatietechniek hebben twee veel meer gemeen dan je op het eerste oog zou denken. Want behalve dat het hobby’s zijn van Hartholt, vraagt het fingerspitzengefühl: zorgen voor goede bedrijfshygiëne, ruimte geven en maken. Inspelen op de behoefte van de klant als het ware. Winst voor beiden, dus zonder roofbouw te plegen! 

Menck Hartholt is sinds enkele jaren directeur van Kropman Installatietechniek in Zwolle, onderdeel van de landelijk werkende organisatie. Duurzaamheid lijkt ook hier ingebakken te zijn. “Al sinds de oprichting in 1930 is Kropman bezig met MVO. Toen heette dat optimaal installeren en werken met vakmanschap. Nu heet dat toekomstgericht, duurzaam. En voor mij is het vooral continuïteit.” Zo is er ook de verschuiving van kostenbewustzijn naar exploitatie. En dat begint ook bij klanten te leven. Dat is een forse omslag in het denken en is ook nog lang niet overal zo. Voor installateurs ligt er een belangrijke kans omdat steeds minder nieuw wordt gebouwd. Bij renovatie en modificatie heeft de installateur veel meer invloed. “Door zélf met duurzaamheid bezig te zijn kun je ook anderen prikkelen.”

Verder is duurzaamheid voor Hartholt vooral ‘good housekeeping’, samenwerken en het vieren van successen. De ISO-certificatie krijgt pas waarde als je het ook aantoonbaar maakt. Het terugdringen van de mobiliteit is een mooi voorbeeld. “Het is toch zonde als die hoogwaardige techneuten in de auto zitten in plaats van bij de installaties aan het werk?”, vraagt Hartholt zich retorisch af. Het samenwerken krijgt onder meer vorm door het inzetten van mensen van WEZO. Zij krijgen een plek bij klanten, bijvoorbeeld als huismeester. Dat levert én een fijne werkplek voor iemand én waardering van de klanten. En daarmee is Kropman een nét iets andere gesprekspartner voor opdrachtgevers. Successen vieren doet Hartholt ook graag. “Dat motiveert zowel klant als medewerkers. Voorwaarde is wél dat je de bedrijfsvoering goed op orde moet hebben.”

Samenwerking

Samenwerken is de rode draad in Hartholts verhaal. Na het installeren van vijf testvelden met zonnepanelen op het provinciehuis in Zwolle zoekt hij nu de verbinding met het onderwijs. “Het zou voor alle partijen prachtig zijn om op die manier samen heel veel te leren”, weet hij zeker. “Een andere mogelijkheid is de samenwerking in de keten. Leren mét en van leveranciers met als doel het leveren van de best mogelijke spullen.” Volgens Hartholt is er nog een wereld te winnen door verschillende partijen tot samenwerking te bewegen. In díe setting kun je werken aan oplossingen waar iedereen voordeel bij heeft. Dat vraagt wél om een flexibele opstelling van overheden en andere opdrachtgevers.

Duurzaamheid vraagt vóór alles een omslag in het denken. Een belangrijke is het verschuiven van het denken in investeringen naar denken in exploitatielasten. Dan kun je opeens praten over doelstellingen en de techniek (even) loslaten. Dan kun je praten over gezondheid en klimaatkwaliteit. Dan kun je zélfs praten over wéghalen van bijvoorbeeld installaties voor grote computers (die er niet meer zijn). Scheelt ruimte, onderhoud en kosten. Op deze manier wil Kropman in samenwerking met haar klanten werken aan kwaliteit. En dat is heel anders dan alleen maar denken in termen van techniek.

Passie en professie

Bij Hartholt thuis ondervindt hij enige hinder van zijn eigen kritische blik: hij wil het gewoon héél goed doen! Het isoleren van zijn huis heeft even geduurd: hoe doe je dat goed, zonder schade aan huis en leefomgeving? Dat vraagt studie, tijd en aandacht. De volgende stappen zijn zonnepanelen en een warmtepomp. Hij denkt in termen van: “Wat doen we als het gas op is?” Toekomstgericht dus.

De passie en de professie zitten natuurlijk óók in het werk. Dat spreekt uit Hartholts verhaal. Het verlangen het bovengemiddeld goed te doen, zich te onderscheiden. Werken volgens de regels is niet onderscheidend.

Wat geeft hij graag mee? “Als intermediair kun je helpen een volgende stap te maken. En: het blijft maatwerk.”

Meer berichten

DEELNEMERS

Leadex

Leadax is producent van duurzame en circulaire waterkerende bouwmaterialen, zoals een loodvervanger en dakbedekking. Als grondstof voor hun producten gebruiken zij gerecycled PVB, de veiligheidsfolie

DEELNEMERS

Schagen

Schagen Groep is actief in de bouw (Salverda Bouw B.V.) en de grond-, weg- en waterbouw (Schagen Infra). We werken aan een duurzame leefomgeving en