Nieuwenhuijse – 8 cilinders zijn dinosaurussen

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Vanuit de aandacht voor mensen en gezondheid is Volvo de analogie van de dinosaurussen gaan vertalen naar hun auto’s. Typisch Scandinavisch: de liefde voor de natuur. De nieuwste modellen zijn hele slimme hybrides die worden aangeboden inclusief een rijtraining om bewust en zuinig te leren autorijden. En even meerijden is óók een hele ervaring!

Bert van Bruchem, directeur van Volvo-dealer Nieuwenhuijse Zwolle, praat met aanstekelijk enthousiasme over Volvo’s slimme hybrides. Zelf rijdt hij 1 op 30. Klanten krijgen een rij-training aangeboden en zo’n 90% maakt daar ook gebruik van. Ze leren er een nieuwe, energiezuinige, rijstijl. Binnenshuis is het een spelletje: de medewerkers rijden regelmatig in elkaars (demo-)wagens en zien dan meteen elkaars verbruik. En dat kan natuurlijk iedereen verbeteren. Toch? Het heeft geleid tot bewustzijn en maakt dat een coherent verhaal kan worden verteld. Het is toch raar om in zo’n auto te rijden en er niet optimaal gebruik van te maken?

Ook bij Nieuwenhuijse gaat het ‘practice what you preach’ op: doe wat je zegt en laat het zien. “Gek genoeg heeft Volvo ook de Polestar gebouwd”, zegt Van Bruchem. “Een technisch topmodel qua snelheid en vermogen. Maar het sluit niet aan op de ontwikkeling van de zuinige hybrides.” Soms is de verleiding voor de techneuten toch even te groot om niet iets bijzonders te maken. Maar Van Bruchem vraagt zich meteen af waarom je dat zou doen. “Een grote bekende worstmaker kwam ooit met een worst zonder E-nummers. Als je dat kunt, waarom maak je ze dan nog mét?”

Slimme hybride-auto’s … en wat zegt de klant ? Er zijn nog steeds klanten die denken dat het gaat om cilinders, inhoud, brandstof en gegrom. Die afhaken als je geen 6-cilinder kunt leveren. Zij zien niet dat de nieuwste motoren kleiner, efficiënter, schoner en goedkoper zijn. Van Bruchem maakt zich er niet druk om. De ontwikkelingen gaan door en dinosaurussen hebben bewezen vanzelf uit te sterven. Volvo maakt al auto’s die je in de toekomst alsnog kunt ombouwen tot hybride. Aandrijfblok gaat er uit, elektromotor er in en er is al voorzien in ruimte voor de accu’s. Voorbereid op de toekomst.

En wat doet hij zelf in het bedrijf? Van Bruchem zou graag in een zelfvoorzienend pand willen zitten, maar het huidige pand is geen eigendom en de eigenaar van het pand heeft die wens niet. Van Bruchem: “Het zou zo mooi zijn de auto’s op te laden met zonnepanelen op het pand. Een schitterend voorbeeld van een slimme combinatie van gebouw en mobiliteit, opwekking en opslag. Het voelt gek hypermoderne auto’s te verkopen vanuit een middeleeuws pand.” Natuurlijk zijn er allerlei maatregelen genomen in het huidige pand. En gaat de verlichting in de showroom ’s avonds uit, net als de computers. “Vanzelfsprekend”, vindt hij.

Thuis is er ook wel het nodige veranderd sinds een paar jaar. Zijn vrouw heeft zich verdiept in gezonder en anders eten. De kinderen moesten er eerst wel aan wennen en een paar keer vlees overslaan viel niet bij iedereen goed. Nu iedereen gewend is, zie je dat ze zelf ook op deze manier overgaan. Goed voorbeeld doet volgen. De lessen zijn helder, vindt Van Bruchem. “Doe het gewoon, geef het goede voorbeeld. En maak kleine stapjes. Daarnaast is het belangrijk dat het verhaal ‘moet kloppen’. Anders is het window-dressing en daar prikt iedereen zó doorheen. En vooral: doe het vanuit jezelf, dat raakt mensen.”

Naast duurzaamheid heeft veiligheid bij Volvo altijd op nummer 1 gestaan. In 2020 geen doden of zwaargewonden met of door een Volvo is een keiharde doelstelling. Ambitieus maar zeker haalbaar. De huidige technieken die Volvo nu al standaard heeft (City Safety en voetgangersairbags en –detectie) én die er nog aankomen, zullen bijdragen aan de realisatie van dit doel.

Meer berichten

DEELNEMERS

Leadex

Leadax is producent van duurzame en circulaire waterkerende bouwmaterialen, zoals een loodvervanger en dakbedekking. Als grondstof voor hun producten gebruiken zij gerecycled PVB, de veiligheidsfolie

DEELNEMERS

Schagen

Schagen Groep is actief in de bouw (Salverda Bouw B.V.) en de grond-, weg- en waterbouw (Schagen Infra). We werken aan een duurzame leefomgeving en