Nooter – Niet verspillen meest duurzaam

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Het lijkt een open deur, maar om als je het dagelijks omarmt dan wordt dit het bedrijfs-dna: niet verspillen is het meest duurzaam. Voor Bart Nooter van Nooter Technische Installaties is dat wel het meest essentieel als hij kijkt naar de maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen door hem en zijn medewerkers. 

Nooter Installatietechniek is actief in de gehele sector van installatie: van elektrotechnisch tot werktuigbouw en voor zowel particulieren als bedrijven. “Dus van cv-ketels en zonnepanelen tot de aanleg van warmte-/koude-opslagsystemen en elektrotechnische installaties.” Het bedrijf is in 1966 door Bart Nooters vader Aart opgericht als een installatiebedrijf in elektrotechniek en beveiliging. In 1994 was Bart voor de helft eigenaar en in 2000 werd het geheel overgenomen.

Hij ziet maatschappelijk verantwoord ondernemen op verschillende niveaus. “Dat start met het voorkomen van verspilling van materialen en goed omgaan met de beschikbare middelen. Wij hechten hier sterk aan; dat zit eigenlijk in ons DNA. Wij luisteren goed naar de wensen van de klant, dat is logisch, maar we denken ook mee. Als we een installatie aanleggen, dan doen we dat zodanig dat deze makkelijk uit te breiden is en er niet een hele nieuwe voor hoeft te worden aangelegd.”

Dat meedenken geldt ook bij grotere bedrijven of organisaties, ook om duurzame keuzes te maken. “Denk hierbij aan bewegingsdetectie, zodat verlichting niet onnodig aan blijft staan, maar ook ventilatie op basis van CO2-sturing. Dat zie je bijvoorbeeld in gymzalen. CO2-sturing helpt om veel te ventileren als veel mensen sporten, en andersom. Dit om te voorkomen dat de ventilatie-installatie continue staat te loeien, terwijl het niet nodig is.”

Goed motiveren

Deze en nog veel meer maatregelen zijn niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Maar dat vraagt nog wel de nodige uitleg, stelt Nooter. “Zeker in deze tijd waar goed gekeken wordt naar investeringen vraagt dat veel motiveren. Een hogere investering maar een lagere exploitatie kan op de gehele levensduur veel goedkoper zijn.” Om dat goed uit te leggen neemt Nooter zijn klanten regelmatig mee naar andere klanten om werkende installaties te laten zien. Maar ook wel naar hun leveranciers. “Zo zijn we onlangs bij Philips Lighting op bezoek geweest bij hun Licht Applicatie Centrum. Daar kun je alle toepassingen zien en beleven wat de verschillen zijn. Ze zien ook hoe belangrijk goede verlichting is voor de medewerkers. Ze zien dan wat ze niet hebben, maar wel wat ze kunnen hebben. Dan worden ze wel degelijk enthousiast.” Als installateur van onder andere duurzame installaties, zoals zonnepanelen, is het logisch dat het eigen pand ook vol zit met deze apparatuur. Nooter: “Voor zover dit pand het aankan wel: we hebben 20 kW aan zonnepanelen op ons dak liggen; we hebben led-verlichting; het kantoorgedeelte is bewust op het noorden gebouwd zodat we daar minder hoeven te koelen in de zomer.”

Energieneutraal pand

Maar de ambitie is nog veel groter: een energieneutraal of zelfs energieleverend bedrijfspand; al heeft de economische crisis van de afgelopen jaren daarbij nog wel voor vertraging gezorgd. “Dat gaat niet lukken in ons huidige pand, maar op termijn wel elders in de stad. En dan wordt dat nieuwe pand niet alleen een prettige en duurzame bedrijfsvestiging, maar ook nog eens een showroom van allerlei mogelijkheden in bedrijf. “Denk aan hierbij aan de gebruikelijke zaken als licht, beveiliging, klimaat en energie. Maar ook aan de meer innovatieve installaties zoals een micro-warmtekrachtkoppeling binnen een houtpellet installatie, zodat je in de winterperiode met minder zon en meer warmtevraag toch duurzaam in zowel warmte alsook elektriciteit kunt voorzien.”

Meer berichten

DEELNEMERS

Leadex

Leadax is producent van duurzame en circulaire waterkerende bouwmaterialen, zoals een loodvervanger en dakbedekking. Als grondstof voor hun producten gebruiken zij gerecycled PVB, de veiligheidsfolie

DEELNEMERS

Schagen

Schagen Groep is actief in de bouw (Salverda Bouw B.V.) en de grond-, weg- en waterbouw (Schagen Infra). We werken aan een duurzame leefomgeving en