Schunselaar

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Schunselaar – Duurzame samenwerking leidt tot zoveel méér!

“Samenwerking leidt tot zoveel méér!” Een hartenkreet van Arnold de Vries, directeur van Schunselaar’s Schildersbedrijf. Opdrachtgevers gaan nog te vaak voor de laagste prijs. Begrijpelijk, maar tegelijkertijd worden daarmee prachtige kansen verspeeld. 

De Vries geeft onder meer inhoud aan MVO door de inzet van een werknemer van WEZO, Tim. Een jongen met autisme, die vanuit WEZO goed wordt begeleid. Voor het schildersbedrijf en voor De Vries een enorme stap. “Want”, zo zegt hij zelf, “je zit toch vol met allerlei vooroordelen en twijfels.” Hij twijfelde natuurlijk aan de inzetbaarheid, de extra aandacht die nodig zou zijn en zeker ook aan de reactie van zijn mensen. Nu is Schunselaar’s een jaar verder en is De Vries bijzonder enthousiast en trots op de samenwerking met WEZO, op Tim, en natuurlijk op zijn ‘eigen’ mensen. Zowel Tim als de Vries worden goed begeleid. “Het was even wennen aan wat je Tim kunt laten doen en wat niet. Aan zijn lagere tempo was het ook even wennen. De mannen zijn er nu aan gewend en hebben Tim helemaal opgenomen in het team. Met Tim kun je zelfs grapjes maken over zijn beperking.”

Waarom is De Vries nou juist hier trots op? “Omdat we zo een meerwaarde leveren aan de maatschappij. En we een aanvankelijke hindernis hebben overwonnen.” Hij ziet het terug in de waardering van potentiële en bestaande opdrachtgevers. En in de inspiratie die hij biedt aan anderen. Tegelijk ervaart hij hoezeer opdrachtgevers nog te vaak gaan voor de laagste prijs. De inkoper kijkt alleen naar de totaalprijs van het schilderwerk. Maar ziet niet dat een zzp-er nooit werk kan bieden aan iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt en zodoende op een maatschappelijke verantwoorde manier kan ondernemen! Een gemiste kans, vindt De Vries.

Samenwerking

De Vries gaat vól voor de samenwerking. Hij zoekt dit vooral binnen de regio en probeert ondernemingen met elkaar te verbinden. Zijn schildersbedrijf met aannemers, toeleveranciers van werkkleding, enzovoort. ‘Zo kun je elkaar helpen vooruit te komen’. Met zijn verfleveranciers werkt hij nauw samen om de producten te testen op verwerkbaarheid en materiaalgebruik, nog vóór ze op de markt komen. Zo doen ze beiden ervaring op en verbeteren ze het product. Zoals de vraag wat je doet met een voordeur die te langzaam droogt en ’s avonds niet dicht kan?

De samenwerking met WEZO is natuurlijk een prachtig voorbeeld. Schunselaar heeft tegen lagere kosten iemand aan het werk én ondervindt waardering in de markt. WEZO heeft weer voor iemand een plek gevonden. Oók het Ronald McDonald Huis kan rekenen op Schunselaar’s ondersteuning in de vorm van schilderwerk, wéér samen met enkele andere ondernemers.

Slim doen

Elektrisch rijden is een recente stap op het terrein van MVO. “Weliswaar met een auto met een gering bereik, maar dat is geen probleem”, zegt De Vries. “Ik rijd binnen de stad kleine stukken, dus dat is eenvoudig. Maar hij moet wel op tijd weer aan de oplader. En ja, het is ook economisch aantrekkelijk.”

Zijn medewerkers maakte hij meer en meer verantwoordelijk voor de inkoop van hun materialen. Dat was niet gemakkelijk, want daarmee verlieten ze de gebaande wegen. De grote winst is het meer kostenbewust omgaan met de spullen. Zoals hij zelf zegt: “Het is een continu proces van vorming.” Het vraagt ook om vertrouwen en dat draagt zeker bij aan de goede sfeer in het bedrijf. “Het is een heel trouw team.” Maar dat is direct ook een klein nadeel: er is weinig verjonging. Als bestuurslid van de schilders vakopleiding draagt hij actief zijn steentje bij aan de broodnodige verjonging.

Voor anderen

De Vries raadt iedereen aan met de WEZO in zee te gaan. “Het is gewoon leuk en het valt best mee. Kortom: een kwestie van durven.” Het levert heel veel op voor de organisatie. Niet alleen geef je iemand zijn eigen plek in de maatschappij, als werkgever en collega verbreedt je je eigen horizon en leer je anders om te springen met zaken die je normaal als vanzelfsprekend ervaart, aldus De Vries.

Meer berichten

DEELNEMERS

Leadex

Leadax is producent van duurzame en circulaire waterkerende bouwmaterialen, zoals een loodvervanger en dakbedekking. Als grondstof voor hun producten gebruiken zij gerecycled PVB, de veiligheidsfolie

DEELNEMERS

Schagen

Schagen Groep is actief in de bouw (Salverda Bouw B.V.) en de grond-, weg- en waterbouw (Schagen Infra). We werken aan een duurzame leefomgeving en