Wezenberg Transport

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Wezenberg Transport – Energiezuinig transport

Wezenberg Transport houdt duurzame reputatie hoog met energiezuinige vrachtauto’s Als een van de grootste transporteurs in Nederland heeft Wezenberg Transport een reputatie hoog te houden. Dat geldt zeker op het gebied van duurzaam ondernemen. 

“We hebben ons dan ook sterk gemaakt voor de zogeheten ecocombi, grote, langere vrachtwagens, die veel meer kunnen vervoeren in één rit. En als de eerste prototypes van elektrische vrachtauto’s er komen, zijn wij de eersten die hem willen testen”, zegt commercieel directeur Rogier Verkley van Wezenberg Transport.Wezenberg is sinds 1945 transporteur van groente en fruit. Het familiebedrijf pakt duurzaam omgaan met de wereld al jaren breed op: zowel duurzaam met het materieel en eigen ruimte, maar ook met mensen. “Als groot transportbedrijf – we hebben 140 vrachtwagens en 300 chauffeurs in dienst – maken we veel kilometers. En we verbruiken dus veel fossiele brandstof: alleen al in 2014 verbruikten 4,5 miljoen liter diesel. Als je daar in kunt bezuinigen doe je veel goed voor het milieu en voor de business.”

Slimmer plannen

Wezenberg kijkt allereerst naar slimmer plannen. “Als je je ritten goed plant, rijd je minder vaak met lege vrachtwagens. Dat scheelt direct. We coachen daarnaast onze chauffeurs om zuiniger te rijden. Dat is niet even op cursus sturen, want zo hebben we gemerkt dat ebt na een week of vier weg. Nee, we coachen ze blijvend door middel van een canbus-aansluiting waarmee het rijgedrag digitaal wordt bijgehouden. Dat wordt wekelijks doorgenomen met de chauffeur, maar wel zo dat hij niet op de vingers wordt getikt maar wordt gecoacht.” Dat levert Wezenberg direct resultaat op: in 2 jaar 4% minder brandstofverbruik. “Goed voor het milieu, maar ik ben eerlijk: het kost gewoon minder brandstof. En dat is welkom in deze sector met krappe marges.”

Het materieel is ook fors aangepakt. “We hebben al onze voertuigen uitgerust met een automaat, dat scheelt ook in de brandstofkosten, want de vrachtwagen met automaat rijdt zuiniger. Daarbij hebben we de kickdown er afgehaald en de begrenzer op 85 kilometer gezet. Dat vraagt bij de chauffeur enige aanpassing maar het maakt vrijwel niets in tijd uit, terwijl het liters aan brandstof scheelt.”

Ecocombi

Sinds 2008 rijdt Wezenberg met lange, zware vrachtwagen, ook wel ecocombi geheten. “Sinds 2001 reden enkele van dit soort vrachtwagens bij wijze van proef op de Nederlandse wegen, en wij sinds 2008. Het bijzondere is dat wij er ook winkels mee distribueren. Dat is voor een flink deel van onze klanten, de supermarkten, van groot belang. Wij en onze leverancier hebben de ecocombi zodanig aangepast dat hij net zo wendbaar is als gewone vrachtwagens.” Voor hun klanten is dat van belang, weet Verkley. “Zij vragen van ons steeds duurzamer transport, want supermarkten willen steeds duurzamer ondernemen.”

Het is ook daarom Wezenberg ook kijkt naar duurzamere vormen van brandstof, zoals LNG ofwel vloeibaar aardgas. Bij verbranding hiervan komen veel mindere schadelijke emissies vrij dan bij diesel en benzine. “We hebben er nu 5 rondrijden van de 180 LNG-vrachtwagens in totaal in Nederland. Dat lijkt niet veel, maar vergeet niet dat deze vrachtwagens 40% duurder in aanschaf zijn. Maar we geloven in deze brandstof naast diesel, ook omdat onze klanten er om vragen. En er komen gelukkig meer LNG-tankstations zodat we ook meer op LNG kunnen rijden.”

Nog een stap verder is hybride van LNG en elektrische vrachtauto’s. “Dat zou een ideale combinatie zijn: LNG op de snelweg, elektrisch de stad in. En dat betekent vrijwel geen CO2- en fijnstofuitstoot. Ze zijn er nog niet, maar als ze er zijn willen wij ze zeker in gebruik nemen.”

Aardbol vernielen

Dat het nodig is dat we duurzamer gaan leven en werken, heeft Verkley gezien toen hij in 2009 samen met zijn neef Gert Wezenberg een bedrijfstrip maakte in China. “Daar ben ik enorm geschrokken van hoe zij met hun omgeving omgaan. Ik heb daar met eigen ogen gezien hoe je de aardbol kunt vernielen. En dat begint al als je daar aankomt: een zonnebril is niet nodig, want de zon wordt tegen gehouden door een enorme smoglaag. Verder laat men allerlei smerigheid zo maar weglopen in de grond of in rivieren en zeeën. We zouden als wereld zowel hier als daar moeten kijken om de wereld schoner te maken. Anders doen we alles wat we nu hier goed doen teniet, doordat het aan de andere kant van de aardbol wordt vernield.”

Meer berichten

DEELNEMERS

Leadex

Leadax is producent van duurzame en circulaire waterkerende bouwmaterialen, zoals een loodvervanger en dakbedekking. Als grondstof voor hun producten gebruiken zij gerecycled PVB, de veiligheidsfolie

DEELNEMERS

Schagen

Schagen Groep is actief in de bouw (Salverda Bouw B.V.) en de grond-, weg- en waterbouw (Schagen Infra). We werken aan een duurzame leefomgeving en