WEZO

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

WEZO – Laat geen puinhoop achter

“We zijn tijdelijk op aarde, laat geen puinhoop achter.” “Als het geen moeite kost is het duurzaam. Als je afval produceert en dat moet worden opgeruimd, kost dat dus moeite. Alle olie uit de grond halen, alle bossen kappen … dat kost extra moeite om oplossingen te vinden. Niet duurzaam dus.” Dat is de stellige mening van Karin Kranendonk, commercieel manager bij WEZO.

“Ik heb iets met ‘het goede willen doen’, duurzaamheid valt daar wat mij betreft in.” Kranendonk weet waarover ze praat, want ze ziet ook héél duidelijk dat ze wel wíl, maar het niet altijd lukt. Ze verspilt zo min mogelijk, maar ze vliegt óók; ze is geen activist, zegt ze zelf. Blijkbaar heeft ze veel kennis van mogelijkheden in huis. Zonder aarzelen noemt ze de ideeën waar ze mee speelt: milieuvriendelijk vliegen, verpakkingsloos boodschappen doen. Het één kan nog niet, het ander redt ze niet qua tijd. Ook een zonneboiler staat op het lijstje en energieneutraal wonen. Een moestuin completeert de wensenlijst. “Dan heb ik geen supermarkt meer nodig en krijg óók geen bestrijdingsmiddelen binnen.”

Obstakels

Op de weg naar duurzaam signaleert Kranendonk veel obstakels. Zij wil die biologische kip wel, maar niet als “die € 25 kost.” Ze mijmert even door: “Maar € 3 voor een ‘gewone’ kip kan natuurlijk helemaal niet. Méér betalen wil ik best, maar ook weer niet als het allemaal bij de supermarkt blijft hangen.” En ze geeft het eerlijk toe: luiheid is ook een beperkende factor. Het kost tijd om van alles uit te zoeken. “Als het me voor de voeten komt, ga ik er wel voor.” Dus die biologische boerenmarkt? “Ik weet gewoon niet wanneer die is.” Ze vraagt zich hardop af wat we zelf wél en niet kunnen doen. Het toilet spoelen met drinkwater vindt zij te zot voor woorden. En hoe kunnen we wat slims met douchewater? “Oh ja, het moet natuurlijk óók nog wel een beetje praktisch zijn.”

Sociale duurzaamheid

Het werk van WEZO is zó duurzaam, dat er niet eens beleid voor is! “Ja, natuurlijk kan er van alles nóg beter, maar we ‘zijn’ gewoon duurzaam door wat we doen.” WEZO brengt mensen en werk bij elkaar. Mensen met een beperking koppelt WEZO aan organisaties en ondernemingen. En biedt daarbij beide begeleiding, soms intensief, soms is maar heel weinig nodig. Daarvoor zijn diverse coaches beschikbaar. Het is altijd op detacheringsbasis, van heel kort tot zelfs meerdere jaren. Voor de mensen is de winst dat ze met plezier kúnnen werken, beter met elkaar en anderen leren omgaan en in een andere omgeving zijn. Die situatie betekent weer minder ziekteverzuim, minder uitval en meer productiviteit.

Het idee is dat mensen zich zowel in- als extern kunnen ontwikkelen. Het streven is naar langdurige detachering, maar dat kan en lukt niet altijd. Het is voor WEZO vanzelfsprekend te werken aan een plek waar iemand goed op ‘op zijn plek’ is, zich fijn kan ontwikkelen. Dan gaat alles ook ‘vanzelf’. Dan die persoon en de werkgever blij met elkaar en gaan samen door het leven. Dat is langdurig, zonder dat daar schade bij ontstaat. Onder ‘schade’ verstaat zij het gevoel van ‘ik pas hier niet’, ‘ik voel met niet veilig’ of ‘ik ben het vertrouwen kwijt’. Je voelt je goed als je gewaardeerd wordt, een bijdrage kan leveren, als wát je doet zingevend is.

WEZO zélf is duurzamer dan Kranendonk denkt. Het personeel wordt gestimuleerd om gezond te leven, vitaal te zijn of te worden. Er zijn acties zoals ‘lunch-wandelen’ en gezond eten in de kantine. De drijfveer voor WEZO is de mens, welzijn, welbevinden. Werk is een middel om mensen in de benen te houden en een sociale structuur te bieden. En dat betaalt zich natuurlijk vanzelf terug.

Voor anderen

“We zijn tijdelijk op aarde, laat geen puinhoop achter. Je kunt bijdragen aan het geluk van anderen, bijvoorbeeld in de vorm van een fijne baan. Met een goede beloning. Sta er voor open!” .

Meer berichten

DEELNEMERS

Leadex

Leadax is producent van duurzame en circulaire waterkerende bouwmaterialen, zoals een loodvervanger en dakbedekking. Als grondstof voor hun producten gebruiken zij gerecycled PVB, de veiligheidsfolie

DEELNEMERS

Schagen

Schagen Groep is actief in de bouw (Salverda Bouw B.V.) en de grond-, weg- en waterbouw (Schagen Infra). We werken aan een duurzame leefomgeving en